Logo
Wellness & Beauty Boomhiemke

Reserveren? Bel 0519 555 158

In Finland zegt men: iedereen die kan lopen kan ook in de sauna. Kortom, de sauna is voor alle leeftijden mits u gezond bent. Doe het in uw eigen tempo en naar eigen behoefte. Luister naar uw lichaam. Baby’s en kleine kinderen kunnen niet in de sauna omdat baby’s niet in staat zijn hun eigen lichaamstemperatuur te regelen en kinderen onder de 10 jaar dat beperkt kunnen regelen.

Sauna en zwangerschap: Als u gezond bent en een normale zwangerschap doormaakt is het antwoord in principe “ja”, mits u de sauna bezoekt tussen de 12e en de 32e week van de zwangerschap. Daarvoor en daarna kunt u beter afzien van een saunabezoek om de minimaal aanwezige risico’s te mijden

Sauna en spataderen: Beginnende spataderen vormen niet per definitie een belemmering. Voor spataderen in een later stadium geldt het volgende. Een spatader is een verwijding van de bloedvaten, meestal in de beenaderen. De ader gaat zich verwijden ten gevolge van de verslapping en bevat dus meer bloed. Hierdoor ontstaat druk op de harder wordende vaatwanden. In ernstige gevallen kan doordat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt een gering risico op het losschieten van een bloedstolsel tot de mogelijkheden behoren.
Sauna en reuma: Reuma moet onderscheiden worden in verschillende groepen van ziekten/klachten. U doet er verstandig aan vooraf uw arts te raadplegen. Wat voor de ene patiënt heilzaam kan zijn werkt voor de andere averechts.

Sauna en luchtwegen: De slijmafscheiding in de luchtwegen wordt verhoogd. Voor veel mensen met een chronische bronchitis met veel vastzittend slijm is de sauna heel goed. De sauna zorgt voor een hele goede doorbloeding van de luchtwegen. De omvangrijke ontspanning van de spieren in de sauna heeft vermindering van de stofwisseling en daarmee ook vermindering van het zuurstofgebruik tot gevolg. Het is nog nooit gebleken dat de plotselinge temperatuurswisseling nadelig werkt op het slijmvlies van de luchtwegen mits men zich in de sauna aan de regels houdt en opwarmen en afkoelen in goede regelmaat en dosering toepast. Bij twijfel kunt u beter uw arts raadplegen.

Sauna en astma: Astma berust op kramptoestanden van spiervezeltjes in de wand van de kleine luchtpijpvertakkingen. Onder invloed van de droge warmte in de saunacabine gaan de spieren zich ontspannen. Sauna kan preventief werken tegen verkoudheden, door de wisseling tussen hoge en lage temperaturen bouwt het lichaam een natuurlijke weerstand op. Er is in zowel binnen- als buitenland veel onderzoek gedaan naar de werking van de sauna op astma. Daaruit zijn weliswaar geen negatieve berichten over astma en saunagebruik voortgekomen maar ieder mens is uniek en wij raden u aan eerst met uw arts te overleggen.

Sauna en bloeddruk: sauna is gezond, ook voor uw bloeddruk maar de regels goed hanteren is een bloedserieuze zaak. Door de hoge temperaturen in de saunacabine worden de bloedvaten wijder, met name de bloedvaatjes in de huid. Het bloed heeft dus niet alleen minder weerstand in de bloedvaten maar ook een veel groter stroomgebied. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt. Hoe hoger die bloeddruk is hoe meer hij zal dalen. Bij afkoelen gebeurt het tegenovergestelde. Is uw bloeddruk aan de hoge kant, dan is voorzichtigheid met afkoelen geboden. Is uw bloeddruk aan de lage kant, dan is voorzichtigheid met opwarmen geboden. Bij hele hoge of hele lage bloeddruk is het beter uw saunabezoek even uit te stellen.

Sauna en diabetes: Als diabeticus hoeft u de sauna niet te mijden. Suikerziekte komt voort uit een storing in de stofwisseling. De alvleesklier produceert te weinig insuline welke stof nodig is voor het verteren en verbranden van het voedsel. Het insuline moet dus op peil blijven. Raadpleeg uw arts als u de sauna wilt bezoeken.

In geval van koorts, ontstekingen, besmettelijke ziekten en open wonden, kunt u de sauna niet bezoeken.

Wat in alle omstandigheden voorop staat is dat u goed moet luisteren naar uw lichaam. Dat is de basis van een goed saunabezoek. Verlaat de sauna als u voelt dat het genoeg is en denk niet dat u het langer vol kunt houden dan een ander. Houdt u aan de regels.

Heeft enige twijfel? Raadpleeg dan altijd eerst uw arts.